Er man studerende, eller er pengene af andre grunde små, kan det være svært at gennemskue, hvordan man får råd til både god og sund mad, for ikke at tale om måske et restaurantbesøg i ny og næ. Det er der råd for, og her ser vi på tre indsatsområder, man kan overveje at arbejde med, så læs med, hvis du længes efter bedre og mere næringsrige måltider.
Spaghetti med ketchup er en klassiker for studerende, der måske har brugt deres penge på sjov og fest i stedet for mad og andre fornødenheder, men sådan behøver det altså ikke være, da man med nogle enkle greb kan sikre både sin sundhed og sin økonomi.
Læg et budget
Allerede fra du er helt ung bør du lægge et budget, så du har styr på de forskellige udgiftsposter og der er råd til mad. Kortlæg hvad du har af faste udgifter og fordel så det resterende beløb på mad, fornøjelser, transport, gaver, uforudsete udgifter og opsparing. Opsparing er vigtig at prioritere, og du kan vælge at spare op på en konto i banken eller for eksempel ved at investere i aktier ved hjælp af en app til handel med aktier. Som tommelfingerregel bør du afsætte ca. 2000 kr. til mad hver måned, men måske kan du klare dig for mindre end det, hvis du gør dig umage.
Køb på tilbud
Der kan være mange penge at spare ved at købe ind, når der er tilbud. Langt de fleste varer kommer jævnligt på tilbud, så her kan du med fordel læse tilbudsaviserne og kun købe f.eks. kaffe, når det er på tilbud. Køb gerne stort ind, så du ikke løber tør og må købe til fuld pris, og hav evt. et forrådsskab, hvor du kan opbevare de indkøb, der ikke skal i køleskabet eller i fryseren. Du kan også overveje at foretage større indkøb sammen med nogle venner eller studiekammerater, hvis der er tale om store mængder. Så kan I slå jer sammen og på den måde få mere for jeres penge.
Lav mad selv
Det kan være meget fristende at ty til take-away, hvis man ikke lige har noget i køleskabet eller bare ikke gider lave mad. Dette er dog også en post, der hurtigt kan løbe løbsk og dræne din pengepung. Lav derfor din mad selv, og lav gerne store portioner, som du fryser ned i mindre og kan tage op og spise på dage, hvor du måske kommer sent hjem eller ikke orker at stå i køkkenet. Lasagne, kødsovs, supper, sammenkogte retter, brød og kage er alle tiders at have i fryseren. På den måde kan du let få dejlig, og ikke mindst billig, hjemmelavet mad også på dage, hvor du ikke gider lave mad.
Der er altså flere ting, man kan se på, når man lever på en lille indkomst, og der findes mange flere, end dem, vi har nævnt her, og faktisk kan man hele livet optimere sit forbrug og dermed sin økonomi, så der bliver råd til det, man gerne vil gøre.