Julen venter lige om hjørnet og det betyder traditionen tro, at danskerne snart skal samles om det klassiske danske julebord og spise masser af lækker mad. Men i takt med at man bliver ældre, kan man godt trænge til at prøve noget nyt, særligt rent kulinarisk og derfor kommer der her en lille opskrift og ikke mindst historie om, hvordan den spanske dessert flan er blevet en del af vores julebord. Men lad os starte med opskriften på moderne spansk flan.
[yumprint-recipe id=’24’]Historien bag Flan og vores julemiddag
I vores familie har vi nu i flere år spist flan i stedet for risalamande til jul. Grunden til dette var først og fremmest at vi var enige om at efter en relativ tung menu bestående af enten and, flæskesteg eller begge dele så trængte vi alle sammen til noget let – og det er ikke altid nemt at karakterisere risalamande med kirsebærsovs som en let dessert. Grunden til at det så blev flan var, at vi havde smagt denne dessert mange gange, når vi have været på rejse til Spanien og Malaga i særdeleshed hvor man altid kan finde billige flybilletter til hele året igennem.
Desserten er både nem at lave – når først man har gjort det et par gange – og derudover er den billig at lave, samt nem at tilpasse til diverse årstider, så om vinteren eller til jul plejer vi altid at servere den med friske jordbær eller nogle gange endda små stykker mørk chokolade, hvis det skal være den anden vej rundt.
Men udover smagen er der også en del praktiske årsager da man hvert år har rigtigt travlt i december med at købe diverse julegaver fra parfumer til iPhones og meget andet til at tage sig af diverse praktiske ting med at organisere julefrokoster og nytårsfester, så er det rart, hvis man kan spare noget tid i køkkenet især med desserten som man ikke vil være foruden, men som naturligt kommer bagerst i ens hoved, når man har så stor fokus på juleanden og ikke mindst garnituren.
Men på trods af at hverken flan eller risalamande er traditionelle danske retter oprindeligt, så passer retten rent æstetisk godt til den røde jule dug vi bruger og de mange nisser vi omgiver os med når vi serverer den med sin lækre brune karamel og røde jordbær til.
Hvordan laver man ekstra karamelsovs? Skal lave flan til i morgen – er spændt på resultatet