Et varmt alternativ til juledesserten: spansk flan med varm karamel og søde jordbær

Dessert | December 1, 2016 | By

Julen venter lige om hjørnet og det betyder traditionen tro, at danskerne snart skal samles om det klassiske danske julebord og spise masser af lækker mad. Men i takt med at man bliver ældre, kan man godt trænge til at prøve noget nyt, særligt rent kulinarisk og derfor kommer der her en lille opskrift og ikke mindst historie om, hvordan den spanske dessert flan er blevet en del af vores julebord. Men lad os starte med opskriften på moderne spansk flan.

Spansk flan med varm karamel og søde jordbær
Yields 4
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
1 hr 20 min
Prep Time
30 min
Cook Time
1 hr 30 min
Total Time
1 hr 20 min
Ingredients
  1. 0,5l Mælk
  2. 3 Æg
  3. 2dl Sukker
  4. 1⁄4tsk Stødt kanel
  5. 1 Stort stykke citronskal
  6. 1spsk Rom
  7. 1tsk Vaniljesukker
  8. 1knsp Revet muskatnød
Instructions
  1. 1: Forvarm ovnen til 150 ºC.
  2. 2: Imens ovnen varmer op skal du hælde mælken i en mellemstor gryde sammen med citronskal, kanel, muskatnød og rommen. Bring det i kog ved medium varme og skru derefter ned for varmen og lad blandingen simre i ca. 10 minutter. Sæt derefter gryden til side til afkøling.
  3. 3: Efter du har taget mælken af komfuret er det tid til at gå i gang med at lave karamellen. Hæld 1/3 af sukkeret ud på en stegepande og varm den op under omrøring indtil, at sukkeret begynder at karamellisere. Du ved den er ved at være der når sukkeret er blevet lækkert nøddebrunt. Pas på at du ikke brænder det på!
  4. 4: Fordel herefter hurtigt den varme karamel i ildfaste kopper – husk en kop per person! Eventuelt kan man hælde det i en stor skål – husk dog at tilpasse mængden af ingredienser. Laver man dette til en lille familie, er det nemmere med små ildfaste kopper.
  5. 5: Bland æg, de resterende 2/3 sukker og vaniljesukker i en skål og brug en et piskeris til at blande det indtil, at det skummer. Brug ikke en elpisker da det kan skabe små luftbobler der ødelægger strukturen i buddingen. Tilsæt den afkølede mælkeblanding igennem en si og bland grundigt.
  6. 6: Fordel blandingen i de ildfaste kopper og placer dem i en bradepande eller et ildfast. Sørg for at stille kopperne med god afstand så de ikke rører hinanden. Hæld kogende vand i fadet omkring kopperne, til du har en vandstand på ca. 2-3 cm.
  7. 7: Bag vaniljecremen i 1½ time. Fjern fadet fra ovnen og tag kopperne op fra vandbadet og lad dem køle af. Flanen fjernes ved at køre en smørekniv langsomt rundt i koppen.
  8. Server gerne med ekstra kanelsovs til samt friske jordbær som vist på billedet.
Sundmums http://sundmums.dk/
Historien bag Flan og vores julemiddag

I vores familie har vi nu i flere år spist flan i stedet for risalamande til jul. Grunden til dette var først og fremmest at vi var enige om at efter en relativ tung menu bestående af enten and, flæskesteg eller begge dele så trængte vi alle sammen til noget let – og det er ikke altid nemt at karakterisere risalamande med kirsebærsovs som en let dessert. Grunden til at det så blev flan var, at vi havde smagt denne dessert mange gange, når vi have været på rejse til Spanien og Malaga i særdeleshed hvor man altid kan finde billige flybilletter til hele året igennem.

Desserten er både nem at lave – når først man har gjort det et par gange – og derudover er den billig at lave, samt nem at tilpasse til diverse årstider, så om vinteren eller til jul plejer vi altid at servere den med friske jordbær eller nogle gange endda små stykker mørk chokolade, hvis det skal være den anden vej rundt.

Men udover smagen er der også en del praktiske årsager da man hvert år har rigtigt travlt i december med at købe diverse julegaver fra parfumer til iPhones og meget andet til at tage sig af diverse praktiske ting med at organisere julefrokoster og nytårsfester, så er det rart, hvis man kan spare noget tid i køkkenet især med desserten som man ikke vil være foruden, men som naturligt kommer bagerst i ens hoved, når man har så stor fokus på juleanden og ikke mindst garnituren.

Men på trods af at hverken flan eller risalamande er traditionelle danske retter oprindeligt, så passer retten rent æstetisk godt til den røde jule dug vi bruger og de mange nisser vi omgiver os med når vi serverer den med sin lækre brune karamel og røde jordbær til.

Comments

  1. Leave a Reply

    Lone
    March 9, 2017

    Hvordan laver man ekstra karamelsovs? Skal lave flan til i morgen – er spændt på resultatet

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>